BISERICA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ


BISERICA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ

Biserica Sfânta Cuvioasă  Parascheva.

Construcția actualei biserici din piatră a început în anul 1884. Inițiatorul construcției a fost preotul protoiereu din localitate Afanasie Manea.Lucrările de construcție au durat  12 ani. Biserica a fost sfințită în anul 1896 cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva.  În perioada comunistă biserica a continuat să funcționeze. În biserică (după Afanasie Manea) au mai slujit preoții Ștefan Gârleanu, Nicolae  Pânzaru  ș.a. Actualul paroh al bicericii este protoiereul mitrofor Tudor Zagnat.

În fiecare an, de Sfânta Cuvioasă Parasceva, credincioșii din comuna Sărata-Galbena sărbătoresc hramul bisericii. Cele mai vechi icoane din biserică datează cu anul 1856. În fiecare an la parohie este adusă și expusă  spre închinare Îcoana Maicii Domnului de le Hârbovăț (1859).

În localitate a existat o altă biserică din lemn cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Biserica din lemn a fost distrusă. Pe locul acelei biserici a fost construită o grădiniță de copii. După distrugerea bisericii din lemn, icoanele, cărțile sfinte și alte obiecte de cult au fost luate (ca să nu zicem furate) de către stat. Se presupune că o parte din icoanele mai vechi ar fi fost aduse aici de la biserica din lemn, care au fost luate și ascunse cu grijă de unii localnici.

Icoana mântuitorului Isus Hristos are peste 100 de ani.  Inițial biserica era văruită pe interior. Picturile datează din anii 1978. Biserica a fost construită cu suportul sătenilor. În perioada în care se construia biserica din piatră, slujbele religioase erau oficiate în biserica veche. În curtea bisericii se mai păstrează și azi o răstignire (crucifix), care a fost adusă de la biserica veche de lemn.

  Informație depistată de mine în materialele de arhive.

  Copia dosarelor cu informația arhivistică se păstrează în arhiva mea personală.

                                  Maria Vlas  Botnaru     

Reclame
Acest articol a fost publicat în BISERICA NOASTRĂ și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s