TINERE TALENTE DIN COMUNA SĂRATA-GALBENĂ


Adrian Vlas, cel mai tânăr inventator din R. Moldova

Adrian Vlas (18 ani), originar din satul Sărata-Galbenă, r. Hâncești, e pasionat de inventică. Tânărul are în palmaresul său patru invenţii pe trei roţi, de care nespus de mândru.

Adrian Vlasfoto n.roscovanu Adrian Vlas, cel mai tânăr inventator din R. Moldova

În anul 2009, fiind elev în clasa a 8-a, Adrian a primit titlul de “Cel mai bun elev inventator” la Expoziția Internațională Specializată.  Acesta a fost un bun motiv pentru a excela în domeniul mecanicii.

Adrian Vlas, fiul primarului de Sărata-Galbenă, a moştenit pasiunea pentru inventică de la tatăl său. „Eram şi eu pasionat de tehnică în copilărie, însă nu chiar ca feciorul meu”, mărturiseşte  Ștefan Vlas.  Adrian a început să lucreze la o tricicletă încă pe când avea 12 ani. El a confecționat-o dintr-un motor de scuter şi roţi de bicicletă.

DSC 0492 1024x685 640x428 Adrian Vlas, cel mai tânăr inventator din R. Moldova

“Pasiunea pentru inventică a apărut încă de când eram mic și mergeam pe bicicletă. Îmi amintesc și acum că niciodată nu eram mulțumit de felul în care arată bicicleta și îmi doream mereu să o perfecționez. Inițial le echipam cu diverse aparate muzicale sau le transformam în triciclete. După care am hotărât să trec la un mijloc de transport mai comod – motocicletele”, a declarat tânărul inventator. Nici motocicletele, însă nu le lăsa prea mult timp în starea lor iniţială. El le punea motoare mai puternice sau le echipa cu diverse accesorii.

Automotocicleta cu care băiatul primarului face furori prin sat este a patra invenţie a lui. El recunoaște că primele erau mult mai simple, dar şi aşa, ele i-au adus diplome de excelenţă şi l-au motivat să meargă mai departe. La automotocicletă a lucrat cinci luni. A îmbunătățit-o cu piese şi accesorii până a fost numai bună de prezentat la expoziţii naţionale şi internaţionale. “În ultima mea invenţie am investit 3000 de euro. Nu o voi vinde niciodată, deoarece este prima mea lucrare adevărată. O voi păstra să le-o pot arăta şi copiilor mei”, a comunicat el.

Adrian a mărturisit că iniţial oamenii din sat se uitau ciudat la invenția sa, mai ales atunci când aceasta încă nu avea carcasă. Însă după ce au văzut-o „îmbrăcată” au rămas uimiți de aptitudinile sale unice. “Deseori se întâmpla să merg la școală cu automotocicleta și toți se uitau curioşi. Fetelor le place foarte mult invenția mea, inițial chiar se certau pentru o plimbare cu mine”, a mărturisit Adrian.

„Îmi iau diplomele şi mă pornesc”

0458 1024x682 640x426 Adrian Vlas, cel mai tânăr inventator din R. Moldova

După absolvirea liceului, vrea să continue studiile în ingineria  mecanică, specializarea automobile. Întrebat care este atitudinea colegilor săi după ce a fost numit cel mai dotat tânăr inventator şi unde s-a deplasat cu invenţia sa, Adrian ne-a răspuns: „Cu colegii am o relaţie frumoasă, ca de altfel şi cu alţi săteni de-ai mei. Am fost la Chişinău de patru ori cu ea. Îmi iau diplomele şi mă pornesc”. Merge cu viteze diferite, iar cea maximă a fost de 150 km pe oră.

Învaţă bine, iar disciplina pe care o preferă este educaţia fizică. Visul prevestitor nu s-a mai repetat, dar i-a lăsat în suflet un crâmpei de neastâmpăr creator: plăsmuieşte mereu ceva, vrea să facă ceva nou.

Prim-ministrul nu şi-a respectat promisiunea

Adrian 3 Adrian Vlas, cel mai tânăr inventator din R. Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a rămas și el impresionat de invenția lui Adrian și i-a promis că îl va ajuta să o înregistreze oficial, ceea ce i-ar permite tânărului să circule cu ea prin toată țara. De atunci au trecut trei ani, dar în ciuda promisiunilor, automotocicleta performantă a rămas neînregistrată. “Acum mi-aș dori să inventez o mașină care să meargă cu apă sau în genere fără carburant.  Am multe idei, din păcate însă nu am banii necesari pentru a le pune în practică”, a comunicat tânărul inventator presei.

SURSĂ: Yupi.md

Reclame
Acest articol a fost publicat în TINERE TALENTE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s