ȘCOALA – OGLINDA SATULUI


Liceul  „Universum”                               din Sărata-Galbena, Hâncești – cuib de înțelepciune și omenie.

Trăim într-un secol grăbit, într-o epocă telefonizată și monitorizată, într-o societate perversă, unde ni se hărțuiește cugetul cu varietatea de opinii pe toate căile informative și în aceste condiții  școala reprezintă oglinda unui sat. Anume locașul cunoștințelor poartă menirea de a face cât mai multă lumină, de a da orientarea propriu-zisă în viață copilului, mai ales acum, când în fiecare familie e lipsă de unul sau chiar de ambii părinți ce se află la muncă peste hotarele țării. E o pedeapsă a timpului, o condamnare la griji, la dor, la înstrăinare… și anume aici vine școala să umple golurile sufletești ale copiilor, să aline, să înlăture lacunele pe care le sapă realitatea.

 Comuna Sărata-Galbenă  are cu ce se mândri la acest capitol. Liceul teoretic „Universum” este marea laudă a sătenilor. Înființat în anul 1969 ca școală ruso-moldovenească a devenit o instituție de învățământ, care a educat și instruit toți copiii din sat și din unele sate ce fac parte din comună. Încăperi spațioase, frumos amenajate, înecate în verdeață, crează condiții optime pentru desfășurarea procesului de instruire și educare a generațiilor în creștere. Dar marea comoară a școlii o formează corpul pedagogic unical prin hărnicia și omenia caracteristică băștinașilor, prin dragostea de Plai, de Neam, de Limbă atât de pronunțată aici, pe care n-am mai întâlnit-o în alte locuri. Dascălii își dăruiesc sufletele copiilor fără mică rezervă, ca niște eroi ai contemporanietății.  Am asistat la o manifestare, organizată în cadrul liceului, la tema „Odă cărții”, de unde am rămas cu atâta sărbătoare în suflet…

Tulpina trainică a acestui colectiv o constituie directoarea liceului D-na Anastasia Pascaru,  profesoară de chimie, care a știut să cimenteze un colectiv monolit și prietenos, orientat spre scopul principal: de-a face și imposibilul întru educarea și instruirea acestor copii. O femeie frumoasă, o mamă deosebită, un profesor talentat, un Om ce-și consacră viața și sufletul celui mai nobil scop – să fii de folos Patriei.

 E un lucru obișnuit aici să vină un tânăr specialist și să-și lege pentru totdeauna destinul de acest sat. Cu ușurință, sloboade aici rădăcini oricine, pentru că băștinașii știu a primi oaspeții la cel mai înalt grad, iar un om cu studii este apreciat la justa sa valoare. Și mai e un factor esențial de remarcat în legătură cu acest subiect: în liceul dat  se face nu numai carte bună, dar e pusă aici și problema sufletului copilului. Cu o grijă părintească, se altoiește orice firicel răsărit pe câmpul artei, se promovează orice talent, trezit de chemările frumosului.  Au unde se manifesta  cei îndrăgostiți de muzică, de dans, de pictură, de arta croșetării, împletitului din lozie, de culinărie, tehnică și sport…și chiar de fabricarea instrumentelor muzicale, căci  în școala dată activează 5 formații artistice, care sunt recunoscute departe de raionul Hâncești. Mai are școala și un stadion excepțional, acoperit cu un covor de iarbă veșnic verde, unde se antrenează echipa de fotbal, care e renumită prin succesele remarcabile, obținute în cadrul  competițiilor nu numai raionale, dar și republicane. E de menționat, că părintele acestei echipe a fost D-nul Mihail Pascaru, profesor de cultură fizică și care a plecat prea devreme dintre cei vii, dar a lăsat în locul său un succesor la fel de talentat,  pe D-nul Leonid Pascaru, antrenorul actual.                                                                                                                  Și le-a aranjat Domnul aici pe toate cu grijă și în pas cu timpul, căci nu în zadar aspiră și mic și mare la integrarea în Uniunea Europeană, ca la cea mai efectivă cale de rezolvare a tuturor problemelor, legate de viitor.

 Sunt și eu absolventa acestei școli, parcă mai ieri m-a purtat de mânuță prima mea învățătoare, D-na Ecaterina Albu, o mamă cu sufletul de pâine și vorba blândă, ca apa unui izvor.

CLASA A X PROMOȚIA 1975

CLASA A X PROMOȚIA 1975

Parcă aud și azi povețele profesorilor: D-nei Ana Prelepov și Sângereanu Gheorghe, profesori de limbă și literatură română, D-lui Ion Popa, profesor de matematică, D-nei Liuba Pavliuc, profesoară de geografie, D-lui Gheorghe Darie, profesor de istorie, D-lui Anatol Blănuță, profesor de fizică, D-lui  Constantin Pântea, profesor de limbă franceză și D-nei Marina Erhan, profesoară de limbă franceză. Astăzi închin adânc respect tuturor celor ce au fost la căpătâiul cunoștințelor mele.

Cu recunoștință duc peste ani torța aprinsă din lumina ce poartă azi numele de Liceul teoretic „Universum” – cuib de înțelepciune și omenie! 

13 septembrie 2012      Maria Botnaru

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s