ATESTAREA COLECTIVELOR ARTISTICE ÎN MOLDOVA


ATESTAREA  – 2012 – CU SUCCES!

Recent a avut loc atestarera colectivelor artistice-model din raion ce activează în cadrul Direcţiei raionale Cultură şi Turism. Majoritatea colectivelor au trecut cu succes atestarea…

Evenimentul s-a desfăşurat la Casa raionala de Cultură din Hînceşti. Atestării au fost supuse 18 colective artistice. Fanfara de la Sărata Galbenă a dat start atestării printr-un program de cîntece pe care l-a prezentat chiar în faţa Casei de Cultură. Prin interpretare vocală cu piese din diferite genuri muzicale a bucurat comisia de atestare Corul Veteranilor al Casei raionale Cultură Hînceşti. Silvia Zagoreanu, membru al comisiei, a subliniat că acest colectiv este unic în felul său, fiind auzite voci puternice diferite. În raioanele atestate pînă la moment nu a întîlnit colective corale. Un program frumos a prezentat şi ansamblul „Oiera” de la Cărpineni. O doină, de excepţie, la nai a  interpretat Sandu Baraboi din colectivul nominalizat.

Elemente din folclorul copiilor a prezentat colectivul-model de copii „Baştina” din s. Caracui. Cu un  înalt nivel artistic s-a prezentat şi teatrul dramatic „Ghioceii” din s. Mingir. Acesta a prezentat un fragment din povestea „Fata moşului cea cuminte”. Directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial Diana Dicusar, preşedintele comisiei, a subluniat că a fost bine realizată montarea piesei şi oricînd  colectivul poate primi sfaturi utile de la colaboratorii centrului. Ansamblul de cîntece „Andrieş” a bucurat ascultătorii cu un buchet de melodii instrumentale, dar şi cîteva cîntece interpretate de soliştii: Tudor Covrig, Ion Tonu şi Larisa Vlas. Un înalt nivel profesionist a demonstrat dirijorul acestui colectiv, acordionistul Vasile Botgros.

   Formaţia etnofolclorică „Pe-un picior de plai” din c. Paşcani a prezentat pentru atestare cîteva dansuri autentice înalt apreciate de către comisia de atestare. „Pe de altă parte, nu putem să nu menţionăm că nu toate cîntecele au fost autentice, careva din ele au fost preluate”, a subliniat pentru Curier Vasile Fedoreanu, membrul comisiei de atestare. Cu un nivel înalt la acest examen s-au prezentat colectivele „Stejăreii” (copii),  „Busuiocul” şi ansamblul  de cîntece şi dansuri populare „Arcuşul” din comuna Sărata Galbenă. Taraful „Stejăreii” condus de către Ion Tulbu a frapat comisia prin măiestria sa artistică, deşi erau doar copii ai Şcolii de arte din sat. Colectivul „Busuiocul” a prezentat un colaj de cîntece populare autentice, ceea ce ne-a bucurat pe toţi. Dansatorii din Sărata Galbenă (coreograf Ion Negru) au cucerit publicul atît prin horă, cît şi prin bătuta prezentată cu mult profesionalism. „Sărata Galbenă are colective de excepţie, ele sunt mîndria raionului, ba chiar colective – model pentru toată republica”, a făcut o remarcă Vasile Topor, membrul comisiei de atestare. Chiar şi dansatorii au trăit emoţii de neuitat. „A fost ceva deosebit, am convins comisia şi nu doar că suntem un neam cu tradiţii, şi… unde joacă moldovenii, acolo pămîntul geme”, a exclamat cu emoţii Cristina Roşca-Ceban, membru al colectivului de dansatori.

   Colectivele artistice-model au fost apreciate după aşa criterii ca: realizarea unui nivel artistic înalt; activitate de creaţie de minimum 3 ani; prezentarea programului artistic realizat în baza promovării patrimoniului cultural naţional. De asemenea, comisia de atestare a analizat şi rapoartele de activitate a fiecărui colectiv. În final, a fost menţionat faptul că majoritatea colectivelor au susţinut cu succes atestarea în acest an, doar că cele de la Leuşeni, Ciuciuleni şi Lăpuşna trebuiau să se pregătească mai serios de aceasta. Rezultatele finale şi ordinul Ministerului Culturii va fi emis după finalizarea atestării în întreaga ţară, adică în a doua jumătate a lunii noiembrie. Ne-a bucurat faptul că Silvia Zagoreanu a spus că va împărtăşi succesul colectivelor de la Hînceşti în toate raioanele republicii. La capitolul cultură raionul Hînceşti este unul model. Am demonstrat că putem face şi lucruri minunate. Să nu uitaţi zicala: „Frumosul va salva omenirea!”

Sergiu ŞTEFAN

Sursă: Curierul de Hâncești.md

Reclame
Acest articol a fost publicat în CURIOZITĂȚI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s