SĂRATA-GALBENĂ – COMUNĂ MODEL


De Hramul com. Sărata Galbenă – cadouri şi mesaje de felicitare

Săptămîna trecută, de ziua Cuvioasei Maica Parascheva, locuitorii comunei Sărata Galbenă au marcat o sărbătoare dublă: hramul satului şi al bisericii din localitate. La eveniment au fost oaspeţi din raion şi din afara ţării.

 

 

În dimineaţa zilei creştinii au mers la sfînta biserică. Serviciul divin a fost oficiat de către un sobor de preoţi: Ciugureanu Constantin de la Floriţoaia Veche (Ungheni), Andrei Iepure de la Catedrala episcopală din Cahul, părintele Veaceslav din s. Caracui veniţi ca oaspeţi şi preoţii parohiei locale Feodor şi Leonte. A fost o liturgie mai deosebită, deoarece a venit ca oaspete şi un cor bicericesc profesionist din Chişinău. Acesta ne-a uimit prin interpretarea minunată a rugăciunilor în timpul liturgiei. Foarte interesant au fost cîntate de cor Crezul (simbolul credinţei) şi rugăciunea „Tatăl nostru”. Un moment interesant a fost şi citirea Sfintei Evanghelii de către părintele Feodor cînd a ieşit cu făclia un copilaş îmbrăcat în alb ca un îngeraş. Erau momente cînd au cîntat o rugăciune întreg soborul de preoţi. Parohul bisericii protoiereul Feodor ne-a mărturisit că lăcaşul sfînt marchează 116 ani de la înfiinţare, iar dumnealui oficiază servicii divine timp de 32 de ani. Am aflat şi lucruri interesante despre viaţa Cuvioasei Parascheva şi minunile săvîrşite de moaştele aceteia care se află la Catedrala trei Ierarhi din Iaşi (România). Protoiereul Feodor i-a felicitat călduros pe creştini cu ocazia sărbătorii.

Către amiază, localnicii au avut parte de un concert de excepţie prezentat de către ansamblul etnofolcloric „Busuiocul”, ansamblul de muzică populară „Arcuşul”. La sărbătoare au venit să-i bucure pe toţi şi ansamblul de dansuri populare „Veselia” (colectivul de veterani ai dansului) de la Chişinău. Au prezentat hore, sîrbe, bătute. Ne-a impresionat mult şi compoziţia muzicală „Peţitul fetei”. La eveniment am avut parte şi de oaspeţi din afara ţării. Ne-a onorat cu prezenţa Constantin Şarîghin din Lituania. „Suntem mereu deschişi pentru o colaborare cu dumneavoastră. Vom pune baza unei frumoase prietenii. Mă bucur că aveţi aşa colective talentate în Moldova şi păstraţi tradiţiile neamului dumneavoastră”, a menţionat înaltul oaspete. Deasemenea a venit la Sărata Galbenă şi preşedintele Asociaţiei Tinerilor Români din Afara Graniţei (ATRAG) din Iaşi Constantin Vlas (originar chiar din această localitate). Deşi nu au avut posibilitate în acest an să vină şi oaspeţii-prieteni din Dorna –Arini (Suceava), au expediat un mesaj de felicitare sătenilor pe care l-a dat citirii chiar primarul localităţii Ştefan Vlas. Dlui a felicitat localnicii cu prilejul sărbătorii hramului. „Să aveţi parte de zile senine, să aveţi pîine pe masă, pace şi noroc în casă, de suspine să nu ştiţi, mereu să fiţi fericiţi. Trăiască Sărata Galbenă!”, a spus cu bucurie sufletească primarul localităţii. În zi de sărbătoare dlui a înmînat şi diplome de onoare dlor Igor şi Tudor Costiuc care au dat un ajutor mare la stingerea unui incendiu în timpul verii şi dlui Andrei Haram care benevol a contribuit la construcţia unui pod din sat. Surpriza sărbătorii a continuat cu un recital de melodii adus de un alt oaspete de la Chişinău interpretul Igor Cuciuc. Pe parcursul zilei a fost organizată şi o loterie, iar spre seară am aflat şi rezultatele acesteia. Sătenii cuprinşi de emoţii tot aşteptau să audă numărul biletelor cîştigătoare. Deci iată că cea mai norocoasă a fost Ana-Maria Lozovoi, care a avut din cele patru bilete cumpărate trei cîştigătoare. Cocoşul a fost cîştigat de Malivina Jaivoronoc, iar televizorul color de către Mihaela Negru, eleve în liceul din sat. Premiul mare o maşină de spălat automat i-a revenit lui Simion Mîţu (în foto). Vom conchide că locuitorii din Sărata Galbenă ştiu să păstreze frumoasele tradiţii şi să organizeze o sărbătoare la nivel. Este cu adevărat o localitate model nu doar pentru raion, ci şi pentru republică. Le spunem şi noi felicitări şi la mulţi ani!

 Sergiu  ŞTEFAN

Sursă: http://www.curierul.md

Reclame
Acest articol a fost publicat în CURIOZITĂȚI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s