CINE A INVENTAT INTERNETUL?


 Omul care a inventat Internetul

Milioane de oameni îl folosesc zilnic, dar câţi cunosc numele şi biografia celui care a inventat Internetul?

Iată pe scurt povestea omului care a inventat World Wide Web şi a influenţat  dramatic tehnologia, ştiinţele şi educaţia pe întreaga planetă. Un tânăr englez născut în Iunie 1955, cu numele Tim Berners-Lee, s-a înscris în 1973 la Queen’s College în Oxford ca la finele studiilor în 1976, să obţină diploma catedrei de fizică. În 1980 devine sub-contractor pentru CERN şi în numai jumătate de an pune la punct conceptul de hypertext inventând protocolul HTTP (Hypertext Transfer Protocol) care va sta la baza transferului de date pe net.

Se alătură unei firme de computere care se ocupă cu prelucrare de imagini şi transmiterea lor . Revine la CERN în 1984 ca salariat de rând. Dar în anul 1989 CERN devine cel mai important centru informaţional în Europa, şi acolo Berners-Lee are ideea să lege hiper textul de Protocolul de transmisie. O altă idee majoră este stabilirea de domenii, un sistem care partajează netul în teritorii, proprietatea cuiva care serveşte şi întreţine teritoriul similar cu parcelele unui teren agricol. 

 

 Şi iată netul (WWW) creat printr-o reţea de computere legate fizic între ele, transmiţând date între diversele domenii stabilite. Meritul lui Lee a fost să unifice programe şi utilităţi deja existente, ca de exemplu fonturile, obiectele grafice, hiper textul, ducându-le la un nivel mai înalt de abstractizare şi integraţie. Prin 1990 împreună cu Robert Cailliau cei doi pun la pubct un Web browswer, programul care facilitează selecţia şi răsfoitul informaţiei stocate  pe net. Pasul următor a fost inventarea de siteuri,  primul site fiind o pagină a CERN-ului în care găseai explicaţii despre proiectul WWW şi  cum să îţi creezi propria ta pagina pe net. În 1994 Berners-Lee pune bazele consorţiului WWWC la MIT. Scopul era stabilirea de standarde şi recomandări care să îmbunătăţească calitatea netului. Toate standardele şi regulaţiile produse au fost declarate neprofitabile ca să faciliteze preluarea lor de masele largi de utilizatori, fără vreun cost. 

 

Rapid, netul s-a răspândit şi dezvoltat. Viteza de transfer a datelor s-a înzecit. În scurt timp netul a apărut în şcoli, universităţi, fabrici şi birouri. Este  folosit de guverne, administraţii, ziarişti, oameni de ştiinţă şi artă. Este folosit în zeci de limbi după necesităţile locale. În ţări ca Islanda 95% din populaţie este legată on-line. Statele Unite au rămas în urmă, numai 78% din populaţie are acces la net. WWWC studiază azi impactul netului în progres şi dezvoltare. Este netul de un real folos? Ajută el sănătăţii şi educaţiei? A fi conectat nu înseamnă a fi în temă. O concluzie care apare este că dacă nu găsim informaţia necesară în limba noastră, nu catadicsim să o căutăm în altă limbă. Berners-Lee este azi preocupat de diferenţele şi schimbările pe care netul le produce între cei care sunt conectaţi şi cei care nu au acces la net. Cu timpul Netul a devenit  mai puternic şi mai influent în modelarea opiniei publice, a dezechilibrat presa tipărită, cinematograful, muzica etc, facilitând accesul masiv la media electronică care oferă gratuit, distracţie audio-vizuală.

O altă folosinţă care nu a fost prevăzută de Berners-Lee este chatul masiv pe net, convorbirile între persoane care se aseamănă între ele.  Au apărut şi s-au dezvoltat afaceri, firme care vând produse şi bunuri pe net (Amazon de exemplu) sau altele ca Google sau Facebook care au monopolizat netul oferind maşini de căutare de date sau siteuri de socializare extrem de eficiente, atractive şi în consecinţă larg folosite pe toată planeta.

Ca un revers ele limitează diversificarea şi inovaţia. In paralel cu zilioanele  de file de informaţie coerentă, folositoare, netul generează cantităţi imense de spam (maculatură, informaţie fără valoare, reclame, etc) pornografie, pedofilie, rasism, fraude şi dezinformare voită. Berners-Lee este şi azi activ în programe şi fundaţii care au ca scop perfecţionarea  şi îmbunătăţirea netului. El cere guvernelor să fie mai deschise, mai transparente la nevoile popoarelor care astfel se vor implica interactiv în chestiunile majore care le frământă.

Recunoaşterea meritelor sale a venit în anul 2004 când regina Angliei l-a înnobilat pentru munca sa de pionierat pe net. Sir Berners-Lee a fost declarat de revista TIME  ca fiind unul din cei mai importanţi 100 de umani ai secolului XX.

***

Adrian Grauenfels

Sursă: Adrian Grauenfels,  rețeaua literară, octombrie 6, 2012

Reclame
Acest articol a fost publicat în CURIOZITĂȚI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CINE A INVENTAT INTERNETUL?

  1. You are a very bright person!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s