DINASTIA DAUD


DINASTIA DAUD: DRAGOSTEA DE MUZICĂ DE LA TATĂ LA COPII

Am menționat într-un articol anterior, că satul Sărata Galbenă este o localitate deosebită din Basarabia. Vin acum cu o informație care ar face o lumină în această direcție.  Am scris lumină, dar la drept vorbind, este vorba de o exlipsă enormă,  pentru că oamenii despre care vreau să vă povestesc au adus în acest sat nu numai multă căldură, ci și multă muzică.  Au ce au aceste locuri pitorești, dacă rodesc atâtea talente. Anume aici le-a fost hărăzită soarta să se nască lui Simion și Gheorghe Daud, într-o familie de oameni gospodari, Grigore și Tatiana Daud, care fiind înfrățiți cu pământul, au știut să le cultive feciorilor săi  dragostea de muncă, de neam și de frumos.

http://youtu.be/TUWm-yS1T_k

Simion, după absolvirea școlii,  și-a continuat studiile la Institutul de Arte din Chișinău, ca apoi să revină la baștină pentru a înființa ansamblul de muzică „Arcuș”, care la momentul actual și-a căpătat un renume nu numai în Republica Moldova, ci și peste hotarele ei.

  Gelu, adică Gheorghe, a urmat pașii fratelui mai mare, că așa e într-o familie de oameni gospodari, există o frăție în toate și după absolvirea aceluiaș Înstitut de Arte din Chișinău a revenit la baștină, unde a preluat conducerea Casei de Cultură (vreau să menționez aici că acest sat are noroc de o casă de cultură foarte frumoasă și încăpătoare)  și ca un muzician adevărat cântă în orchestra fratelui.  Ambii au îndrăgit vioara și sunt niște vioriști virtuoși.

Sărata Galbenă a Mariei Botnaru

RADU DAUD, ARTIST-INSTRUMENTIST, CLARINET ȘI SAXOFON

Vin să mai completez această informație cu unele date despre Radu Daud, feciorul lui Simion, care după absolvirea școlii muzicale din sat, și-a făcut studiile la Institutul de Arte, specialitatea clarinet și saxofon și e un artist-instrumentalist în Ansamblul de muzică populară „Lăutarii”, condus de Nicolae Botgros.

http://www.youtube.com/watch?v=yz30H9IfQkI&feature=share&list=PL9E0A2D0D936EE357

   Fiica lui Simion, Viorica Daud, a absolvit Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”din Moldova, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România,  Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, România la specialitatea Canto academic. Este laureată a mai multor concursuri de specialitate. Cântă și e profesoară de canto la Colegiul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava, căsătorită cu muzicianul Igor Corjan.

Sărata Galbenă a Mariei Botnaru

VIORICA DAUD ȘI IGOR CORJAN

Îi cunosc personal pe acești oameni de bună credință, au suflete bogate , din care știu să dăruiască lumii bunătate și cântec.  Vreau azi să le spun că zicala „din pom bun roadă bună crește” a fost ticluită de popor anume pentru ei. Le urez  sănătate și noi realizări,  și tradiția frumoasă de a transmite talentul urmașilor să nu știe sfârșit. 

MARIA VLAS BOTNARU

Reclame
Acest articol a fost publicat în OAMENI CELEBRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s