HÂNCEȘTIUL – BAȘTINA MEA…


Lucrări inedite – meşterite de oameni extraordinari

  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, care se marchează pe 3 decembrie, a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

   Tradiţional, în raionul nostru,(Hâncești n.M.B) Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este marcată prin manifestări organizate sub patronajul Direcţiei raionale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Asociaţiei invalizilor, primăriilor şi al Consiliului raional. Chiar dacă în acest an, (poate din cauza timpului nefavorabil) mai puţine primării au participat cu expoziţii de lucrări manuale, meşterite de persoane cu capacităţi reduse, cu toate acestea, unele lucrări şi expoziţii au fost unicate prin compoziţie şi amenajare.

 

O expoziţie deosebită au avut-o cei de la primăria Cărpineni, care prin lucrările manuale expuse au redat un moment al poveştii „Gogoaşa”, avînd mai multe personaje meşterite, chiar şi o vulpe împăiată. „La decorul expoziţiei au participat mai multe persoane din localitate – Eugenia Macari (mama unui copil, ţintuit la pat), copiii invalizi Adrian Iacob şi Adriana Moraru, (ajutaţi de asistenţii sociali) ce au  dat chip şi viaţă personajelor poveştii, precum şi Ion Spătaru, invalid de gr.III, cu lucrările sale în lemn,” ne spune asistentul social Anastasia Dicusară. Efimia Butnaru, din s. Obileni, (în foto din dreapta), invalidă de gr. I, şi-a expus spre aprecierea participanţilor sărbătorii lucrările sale croşetate, diverse personaje din poveste, feţe de masă, prosoape, pe care spune ea că le meştereşte dintr-o simplă pasiune faţă de frumos. „Croşetez de vreo 10 ani, fiind ţintuită la pat, aceasta este unica mea alinare, care mă linişteşte şi face ca timpul să treacă mai repede,” ne spune dna Efimia, care participă la asemenea expoziţie deja al doilea an. Primăria Mireşti s-a prezentat cu expoziţia (în foto de sus) dnei Nadejda Chiril, invalidă de gr. III, care în pofida sorţii care a fost dură cu ea, a avut curajul să înfrunte de una singură toate greutăţile (avînd la întreţinere o fiică de 23 ani, invalid de gr. I). „Am învăţat să brodez de pe cînd eram tînără feţe de pernă, feţe de masă, prosoape, pe care îmi place să le am în casă, unele le donez din plăcere persoanelor dragi,” ne-a destăinuit dna Nadejda. O altă îndeletnicire a d-ei este pregătirea produselor de panificaţie – colaci, plăcinte, învîrtite, torte, etc, cu care s-a prezentat la expoziţie, servind cu amabilitate mai mulţi oaspeţi ai sărbătorii.

Mai mulţi vizitatori au rămas impresionaţi de meşteşugul dnelor Aliona Eremia şi Parascovia Topor din com. Cotul Morii, care deşi sunt nevăzătoare, aveau nişte croşetări, lucrate cu o iscusinţă deosebită. „De 14 ani mi-am pierdut în totalmente vederea, dar croşetez de mică, astăzi făcîndu-le pe pipăite, doar la alegerea culorilor mă ajută sora mea,” ne spune Aliona, care a venit la expoziţie cu mai multe lucrări croşetate – puişori, găinuşe, şerveţele de masă, etc (în foto de jos, dreapta). Cu nişte lucrări asemănătoare, jucării pentru copii croşetate, s-a prezentat şi Ianovici Nina din or. Hînceşti. Nişte lucrări manuale originale a avut şi dna Efrosinia Guţu de la Caracui, costume naţionale, (în foto de jos, stînga), pe care spune ea, le coase cu multă dragoste şi suflet. Primăria Cioara s-a prezentat cu doi reprezentanţi: Aliona Rotaru – cu broderii şi Victor Bordeianu, elev în cl. a VIII – cu lucrări în lemn, atribute de bucătărie, iscusit prelucrate şi foarte întrebate de vizitatorii prezenţi la expoziţie. Cu obiecte de artizanat, broderii şi croşetări au fost prezenţi la expoziţie şi copiii de la Şcoala internat cu dizabilităţi locomotorii din Hînceşti, Centrul “Pasărea Albastră”, Centrul copiilor aflaţi în situaţii de risc “Perspectiva” din Lăpuşna, etc.

Cu premii de 500 lei s-au ales cei mai iscusiţi participanţi ai sărbătorii: Efrosinia Guţu (Caracui), Eugenia Roşioru (Pervomaiscoe), Aliona Eremia (Cotul Morii), cu 300 lei au fost menţionate – Domnica Dima (Mingir), Eugenia Macari (Cărpineni), Veronica Plăcintă (Hînceşti), Efimia Butnaru (Obileni), Nadejda Chiril (Mireşti), Aculina Gaiu (Mireşti), premii a cîte 250 lei au fost oferite pentru Oleg Malenchi (Mireşti), Maria Patraşcu (Pogăneşti), Parascovia Topor (Cotul Morii), Elena Tabără (Boghiceni), Ion Spătaru (Cărpineni), Angela Simion (Drăguşenii Noi) şi cîteva premii a cîte 200 lei au fost oferite unor persoane cu dizabilităţi pentru participare. După aprecierea expoziţiilor şi premierea celor mai iscusiţi meşteri populari, persoane cu dizabilităţi, pentru ei a fost organizat un concert prezentat de Societatea surzilor din Chişinău, Şcoala –internat pentru copiii cu dizabilităţi din Hînceşti, Nadejda Moscovici din Cărpineni, ş.a.

Cu un mesaj de felicitare pentru cei prezenţi a venit preşedintele raionului Grigore Cobzac, ce a reieterat importanţa acestei zile ce este o ocazie în plus pentru schimbarea de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate, fiind cu drepturi egale ca şi toţi ceilalţi, avînd un talent deosebit în diverse meşteşuguri.

Tatiana TODOSEICIUC

Sursă: Curierul de Hâncești.md

Reclame
Acest articol a fost publicat în CURIOZITĂȚI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s