CELEBRITĂȚILE SATULUI: SIMION ROȘCA


OAMENI CELEBRI AI SATULUI:    SIMION ROȘCA

Oamenii,  aidoma pomilor,  rodesc acolo unde au vlagă mănoasă la rădăcină…

Oamenii, aidoma păsărilor, se nasc cu un cântec în suflet și îl fredonează toată viața până la o desăvârșire totală.

Oamenii, aidoma izvoarelor, te înfruptă cu limpezimea lor și rămâii cu amintirea despre gustul acestei ape ce te urmărește toată viața.

Sunt oameni simpli, care poartă cu mândrie din menirea pomului, care nu obosesc din zborul de  pasăre și, precum e izvorul, ar împărți ultima picătură  de apă…

Vreau azi să vă povestesc despre așa un om, care poartă numele de Simion  Roșca, originar din Sărata Galbena, Hâncești.

S-a născut la 29 decembrie 1955  în familia unor buni gospodari,  Andrei și Parascovia Roșca, oameni înfrățiți cu glia, care au altoit în cei șapte copii (trei feciori și patru fiice) hărnicia, dăruirea în tot ce faci, omenia și o rară prietenie, care a devenit pentru ei o bună tradiție. Voia lui Dumnezeu ne-a înrudit și cu o mare bucurie admir această familie la orice petrecere, când îi văd pe toți grămăjoară, cu odraslele alături, puși pe glume, voie bună și veselie.

 SIMION ROȘCA

DOMNUL  SIMION ROȘCA ESTE PRIM – PRORECTOR PENTRU ACTIVITATE DIDACTICĂ AL INSTITUTULUI DE RELAȚII INTERNAȚIONALE DIN REPUBLICA MOLDOVA. Este doctor în filosofie, conferenţiar universitar, specialist în filosofie, filosofia culturii universale şi naţionale, istoria religiilor.

A absolvit Colegiul Naţional de Cultură Populară,cu diplomă cu menţiune (1979), facultatea de filosofie a Universităţii de Stat din Sankt-Peterburg (1985). A activat în calitate de lector universitar (USM, UASM), lector superior universitar (Academia Naţională de Poliţie), Şef-catedră (UCCM, Academia Naţională de Poliţie), prorector pentru educaţie estetică şi relaţii internaţionale (UCCM). În 1999 a beneficiat de stagieri la Academia de Studii Economice, Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti, facultatea de filosofie. A publicat peste 50 de lucrării didactico-ştiinţifice, inclusiv un manual şi cinci suporturi de curs. A participat la mai bine de 40 de conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale precum şi la congresul ştiinţific internaţional al Academiei Americano-Române (1993).

Vreau să mai menționez că Domnul Simion Roșca a știut să întemeieze o familie trainică, crescând 3 copii( 2 feciori, din păcate unul a decedat subit,  și 1 fiică). Este un bărbat înțelept, un profesionist adevărat, cu o voință de invidiat și  cu simțul umorului foarte bine pus la punct, un talentat dansator și cântăreț, cunoaște și iubește tezaurul folcloric românesc. Dragostea D-lui față de Țară, de Neam și de Graiul românesc o cunosc încă de pe băncile școlii (am fost colegi de școală)  și marele merit le revine  pedagogilor din localitate,  căci cei ce termină această instituție de învățământ sunt adevărați patrioți și oameni ce știu să cânte ca pasărea, să rodească ca pomul, să iubescă ca izvorul…

SĂRATA GALBENĂ A MARIEI BOTNARU

SIMION ROȘCA CU CLARNETISTUL RADU DAUD

Astăzi Domnul Simion Roșca își mai adaugă o petală în floarea vieții.  Din partea consătenilor mei, de la vatra copilăriei,  vin să-i aduc un omagiu cu această ocazie și îi dorim multă sănătate, să adune în desaga de succese noi și frumoase realizări,  bucuriile să-l ningă incontinuu și orice încercare s-o treacă cu o glumă tăioasă, așa cum știe s-o facă doar Dumnealui.

 Și pentru că suntem în prag de nou an îi dorim tradiționalul:              LA MULȚI, MULȚI ANI!  ȘI TOȚI  FERICIȚI! 

29 decembrie 2012   Maria Botnaru

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în OAMENI CELEBRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la CELEBRITĂȚILE SATULUI: SIMION ROȘCA

  1. Eujenia zice:

    Am avut ocazia să-l cunosc încă din or.Soroca .Mă bucur de succesele D-lui .Mi-ar face o deosebită plăcere să-i transmit asta personal dar nu cred să mă m-ai țină minte .Anii…Dumnealui și-a făcut studiile într-o grupă cu o rudă de-a mea Ion Donoghevici din s.Scumpia r-nul Fălești.Multă sănătate ,inspirație și cu vri-o ocazie -i voi citi viersurile mele ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s