SĂRATA GALBENĂ: MARTIRII SATULUI, MARTIRII NEAMULUI…


SĂRATA GALBENĂ:  MARTIRII SATULUI, MARTIRII NEAMULUI…

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Al II Război mondial (1939-1945) a fost cel mai mare masacru pe care l-a cunoscut Omenirea. Ordinul  Mareșalului Ion Antonescu:  „Ostași, vă ordon, treceți Prutul… !” a ajuns în inimile românilor din Basarabia ca un apel la lupta de eliberare.  Înrolarea în armata română era o datorie sfântă pentru eliberarea Basarabiei de bolşevici, care ocupase aceste pământuri în iunie 1940.  Cu regret,  în luna martie 1944, raportul de forţe s-a schimbat în favoarea URSS,  fiind susţinută material de aliaţi.  Din acest motiv mulţi basarabeni, care au luptat împotriva ruşilor, fiind făcuţi prizonieri sau mobilizaţi de noii  stăpâni sovietici,  au fost nevoiţi să lupte în armata lui Stalin.

Bărbaţii din Sărata Galbenă  au participat la lupte în ambele tabere beligerante, mulţi din ei s-au întors acasă schilozi, dar cu toate că au vărsat sânge şi au luptat vitejeşte, autorităţile sovietice, aşa şi n-au mai egalat meritele românilor basarabeni cu cele ale ruşilor, care erau numiţi veterani, în timp ce moldovenii erau calificați ca participanţi la cel de-al II Război mondial.

În continuare urmează lista eroilor din Sărata Galbenă căzuţi în acest război sângeros!

VEȘNICĂ SĂ LE FIE MEMORIA!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Informaţia respectivă a fost pusă la dispoziţie de istoricul-arhivist şi publicist  Alexandru Moraru

Maria Botnaru

Reclame
Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, ISTORIE, OAMENI CELEBRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la SĂRATA GALBENĂ: MARTIRII SATULUI, MARTIRII NEAMULUI…

  1. la publicația „Martirii satului, martirii neamului” ne-a scris SIMION CUCERESCU: „Nu am găsit CUCERESCU EFIM ION dispărut între 1944-1945 între rîul Oder și Visla”.
    lista publicată de noi este alcătuită din documente de arhivă, numele respectiv n-a fost depistat, dar acest lucru nu înseamnă că informatia D-lui CUCERESCU nu poate fi adevarată…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s