ALEXANDRU MORARU: LUMINA VERSULUI MARIEI BOTNARU


OAMENI DEOSEBIŢI

LUMINA VERSULUI MARIEI BOTNARU

SECRETELE ISTORIEI cu ALECANDRU MORARU

A scrie despre poeta şi publicista Maria Botnaru pentru mine a devenit o plăcere. Şi nu din motiv că este o Femeie frumoasă, deşteaptă, înţeleaptă şi harnică. Nici faptul că dânsa este iubita mea soţie, nu ar putea fi un pretext, care m-ar mobiliza să exploatez tastatura calculatorului meu…
Talentul, Omenia, Mărinimia, Patriotismul şi Generozitatea distinsei Doamne – aceştea sunt pilonii care au generat apariţiei acestui articol.
Cele două bloguri „Imensitatea Iubirii” (www.tighinaromaneasca.wordpress.com) şi „Sărata Galbenă a Mariei Botnaru”(www.mariabotnaru.wordpress.com) deşi au fost deschise nu demult, au adunat un număr exagerat de mare de cititori şi consumatori de poezie bună din peste 40 de ţări. Aşa se întâmplă că fiecare poezie, poem scris peste câteva zile după publicarea acestuia pe blog, devine un succes. Despre acest lucru vorbesc multiplele aprecieri şi comentarii, postate după fiecare lucrare apărută.
Volumele de versuri apărute recent la Chişinău: „Imensitatea Iubirii” şi „Urmele Dragostei Eterne” au fost înalt apreciate de specialişti şi de cei îndrăgostiţi de poezie. Ambele cărţi au fost lansate la Sărata Galbenă, Hânceşti deşi autoarea a avut mai multe oferte din Chişinău, Hânceşti şi alte cateva oraşe. Acest lucru vorbeşte despre dragostea de satul natal, de oamenii de acolo, de copiii Liceului Teoretic „Universum”, care au prezentat un recital din poeziile Mariei Botnaru.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Dar nu despre aceasta am vrut să vă mărturisesc.
Într-o comedie cinematografică sovietică era spusă o frază, care mai târziu a devenit înaripată: – Sovetskii zakon samâi gumannâi v mire! (tr.Legea sovietică este cea mai umană din lume!). În cazul nostru, pentru a continua confesia am putea parafraza respectiva expresie- Legislaţia moldovenească este cea mai umană din lume! Şi uite de ce…fiindcă autor de carte nu este veriga principală şi nu autorul poate câştiga ceva, sau cel puţin să-şi scoată investiţiile intelectuale şi materiale consumate la editarea unei cărţi de sub tipar.
Legislaţia, instrucţiunile şi alte documente vis-a-vis de comercializarea cărţii sunt făcute în aşa fel, ca autorului sau autorilor să le piardă pofta de a mai scrie sau descoperi ceva. De exemplu, dacă ai scris o carte şi doreşti s-o comercializezi oficial în librăriile din Republica Moldova, şi preţul volumului îl stabileşti de 100 lei, apoi reţeaua de comerţ cu cărţi mai pune un adaos de 60 lei; în cele din urmă preţul volumului pentru cumpărător este de 160 lei. E bine, nu ? Fără să scrii cartea, fără să investeşti bani în cheltuelile poligrafice, nu faci absolut nimic, decât să scrii o chitanţă de primirea volumului şi să aranjezi cartea pe tejghea ca sa fie văzută şi solicitată de cumpărător…şi de la acest efort „de ţânţar” te căpătueşti cu un comision solid de 60 de procente ! Evident că adaosul comercial este exagerat de mare, practic serviciul de comercializare cu carte mai pune aproape un preţ al său. Este cazul să mai ţinem cont şi de faptul, că odată ce preţul cărţii este crescut artificial atât de mult, posibilităţile de a comercializa cartea sunt mai mici. Dar tâlhaii de la drumul mare s-au gândit şi la aceasta…în cazul dacă cartea nu este cumpărată într-o aumită perioadă de timp, să zicem 4 sau 6 luni, autorul sau cel care a semnat contractul cu reţeaua comercială este obligat să achite o sumă nominalizată „pentru păstrarea cărţilor nevândute”! Adică, cum n-ai da, tot bani să iasă numai pentru comercianţi! Până la urmă intelectualul onorabil este vânzătorul şi nu autorul, care a scris-o! Acesta rămâne numai cu numele de pe copertă, sau dacă are puţin noroc, poate sa-şi scoată cheltuelile investite în lucrările poligrafice.
Şi încă ceva, agenţiile de comerţ cu cărţi nu achiziţionează cărţile de la editurile sau tipografiile cu care nu au semnate contracte de colaborare anuale sau de lungă durată. Cu toate acestea, problema poate fi soluţionată, dar NUMAI în condiţiile pe care le înaitează comercianţii, şi din nou autorul rămâne păgubaş, înjosit şi disperat de a mai scrie ceva.

Cum nu este important cel care votează în alegeri, ci cel care numără voturile, aşa şi în cazul dat, important este comerciantul şi nu autorul. Treaba autorului este să scrie, să editeze cărţi, iar treaba comerciantului este să vândă aceste cărţi, să scoată profit, iar la autor „să-i arunce nişte fărmături” pentru a-l „încuraja să mai scrie”!
Din cele relatate, am avut în vedere cărţile bune, interesante, căutate şi apreciate de public.

Dar să revenim la subiectul nostru… Doamna Maria Botnaru scrie poezie bună şi apreciată la valoarea ei adevărată. Este de ajuns să menţionez, că o singură poezie a domniei sale dedicată oraşului Hânceşti a fost apreciată cu Premiul Mare al Consiliului orşenesc Hânceşti şi Premiu bănesc de 500 lei.

Un ultim succes al talentatei Doamne a fost poezia dedicată cunoscutei dirijoare din Canada Silvia Ţabor, citită pe scena Filarmonicii Naţionale din Chişinău la 4 mai 2014. În momentul când versurile au fost finisate de citit, şi vocea agreabilă a Mariei Botnaru s-a oprit pentru ai înmâna buchetul de trandafiri, sala Filarmonicii a exploadat de aplauze furtunoase şi strigăte de „bravo”. Am avut fericirea să filmez acest moment şi vă invit să simţiţi şi Dumneavoastră acele senzaţii frumoase pe care le-a cules poezia „ Bagheta Silviei Ţabor”.

 

Cu toate că a investit în ambele cări banii proprii, autoarea nu a urmărit scopul de a scoate careva profit. Are Maria mea o vorbă: – Majoritatea celora care le place poezia, sunt cu salarii sau posibilităţi foarte modeste şi nu pot să-şi permită acest lux de a procura o carte!”. Din acest motiv această Femeie talentată, dar şi foarte generoasă a dăruit un număr impunător din cărţile sale multor biblioteci din Chişinău, Hânceşti, Sărata Galbenă, Măgdăceşti, Criuleni, Bucureşti, Iaşi, Deva şi alte localităţi.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

O mulţime de admiratori ai poeziei sale au primit cărţile autoarei cu dedicaţie şi cu autograful Mariei Botnaru oferite în cadrul lansărilor de carte.
Cred că stimatul cititor a înţeles, că sunt un Om norocos şi un bărbat fericit, care se mândreşte cu Perla valoroasă pre numele Maria Botnaru.

ALEXANDRU MORARU

SURSA: http://www.mazarini.wordpress.com

Reclame
Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, OAMENI CELEBRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s