SĂ LE PLÂNGEM DE MILĂ CHINEZILOR?


SĂ LE PLÂNGEM DE MILĂ CHINEZILOR?

 Salariul minim în China a ajuns cât cel mediu în România

Sa le plangem de mila chinezilor? Salariul minim in China a ajuns cat cel mediu in Romania

Munca in China este considerata ieftina si de proasta calitate. Aceasta este o prejudecata care se mentine la nivel global. Cel putin in ceea ce priveste prima afirmatie, chinezii nu mai au de ceva vreme salariile atat de mici incat sa li se planga de mila. Sigur, mai exista fabrici in care conditiile de munca nu sunt dintre cele mai bune, nici salariile prea mari, insa statistic vorbind, salariul minim in unele regiuni ale Chinei este la fel de mare ca salariul mediu in Romania.

In China nu putem vorbi de un salariu minim la nivel national, ci de salarii diferite pe regiuni. Insa, in cele mai bogate regiuni a Chinei, muncitorii sunt platiti cu cel putin 2,76 dolari pe ora. Poate ca este putin in comparatie cu ce primeste un american sau un neamt, insa pentru chinezul de rand care ajunge sa primeasca acest salariu minim este foarte bine si, avand in vedere costul vietii in China, poate ajunge sa duca o viata decenta.

Daca am transpune acest salariu minim din China in moneda romaneasca, ar insemna circa 1.700 lei pe luna (la 168 de ore lucrate pe luna), cat castigul salarial mediu net in Romania. Sa nu uitam, insa, ca multi chinezi nu muncesc doar 8 ore pe zi, ci pot sa stea in fabrici chiar si 10-12 ore. Un alt aspect important este ca alimentele sunt mai ieftine in China decat in Roamnia, la noi preturile la mancare fiind cel putin la nivelul celor din Uniunea Europeana. O familie de chinezi cu doi adulti platiti cu salariul minim se va descurca mult mai bine decat una de romani platita cu salariul mediu.

La cat trebuie sa ajunga salariul minim pentru a descuraja angajarile

De fapt, salariul minim in China a crescut in ultima perioada atat de mult incat ameninta competitivitatea gigantului economic si a dus la o scadere a numarului de disponibile.

Bineinteles, putem lua in calcul faptul ca in salariul minim nu este egal cu salariul efectiv, gratie platii la negru, dar cel putin in teorie chinezii platiti cu salariul minim au ajuns sa traiasca in medie mult mai bine decat muncitorii nostri platiti tot cu salariul minim. Exista totusi regiuni in China unde salariul minim este de numai 1,31 dolari/ora, ceea ce inseamna in moneda romaneasca undeva la 800 lei. 

Salariul minim in Romania a urcat de la 700 de lei, in 2012, la 900 de lei, dupa ce in luna iulie a acestui an a fost operata ultima majorare. De altfel, de la 1 ianuarie 2015 este programata o noua crestere de salariu minim, la 975 lei, iar de la 1 iulie ar putea urca la 1.050 lei.

Multi dintre cei care protejeaza drepturile muncitorilor din China protesteaza ca muncitorul chinez nu isi permite sa cumpere iPhone-ul pe care il asambleaza, insa, dupa cum o sa vedeti in filmul de mai jos, nu toti muncitorii se simt oprimati si fara speranta. De fapt, este chiar invers. Ei isi doresc sa munceasca mai mult si sa castige mai multi bani. Cultura chineza pune pret pe binele colectiv, in detrimentul celui individual, asa ca muncitorii din fabrici isi doresc sa se sacrifice pentru a-si ajuta familia sau pentru a plati pentru educatia copiilor. Sacrificiul de a locui intr-un oras departe de locul natal si in fabrici merita de cele mai multe ori, mai ales daca luam in considerare alternativa unei agriculturi de subzistenta in mediul rural.

China este a doua cea mai mare economie a lumii si ameninta sa devina chiar prima in urmatorii 20-30 de ani. Cresterea economica a Chinei a fost ametitoare pentru ani la rand, ceea ce a determinat transformari rapide ale societatii si a atras investitii straine imense. Deng Xiaoping a inceput procesul de transformare a Chinei in 1978, aducand-o pe calea economiei de piata. Procesul a deschis portile companiilor occidentale si a dus la cresterea puternica a cererii de forta de munca in mediul urban.

Sursa foto: chinese women, Shutterstock

Sursă informație: www.wall-street.ro
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ATELIERE DE CREAŢIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: