FOTO Patru dintre minunile luminii: aurora boreală, curcubeul, răsăritul şi apusul


FOTO Patru dintre minunile luminii: aurora boreală, curcubeul, răsăritul şi apusul

 Aurora boreală, curcubeul, apusul şi răsăritul sunt patru minuni ale naturii care pot fi văzute datorită luminii care vine de la Soare. Care sunt condiţiile în care se formează curcubeul, de ce-şi schimbă Soarele culoarea la apus ori la răsărit, care sunt cauzele care determină apariţia aurorei boreale sunt întrebări la care publicaţia Huffington Post a creionat câteva răspunsuri care se înscriu într-o serie amplă de comunicări ce vor avea loc pe întregul mapamond cu ocazia Anului Internaţional al Luminii (IYL), celebrat în 2015.

lever_de_soleil

 Răsăritul şi apusul Soarelui

Lumina Soarelui îşi schimbă culoarea atunci când Soarele răsare, dar şi atunci când apune. Acest fenomen se explică prin faptul că razele solare traversează mai multe straturi atmosferice, în timpul răsăritului şi al apusului. Ziua, astrul străbate doar un singur strat atmosferic, ceea ce face ca lumina să rămână galbenă de dimineaţa până seara.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Curcubeul

Cele două condiţii care fac posibilă apariţia curcubeului sunt picăturile de apă din atmosferă şi lumina Soarelui. Curcubeul, un fenomen optic și meteorologic, se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina Soarelui se reflectă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori, curcubeul se observă după ploaie, când Soarele se ascunde de orizont. Nu încercaţi să aflaţi unde este capătul curcubeului, deoarece acesta se deplasează în acelaşi timp cu cel care-l urmăreşte.

aa

Aurora boreală

Acest fenomen natural luminos rezultă în urma coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosferă cu particulele electromagnetice provenite din Soare. Aurorele boreale au cel mai adesea o culoare galben-verzui, dar pot fi zărite şi aurore roşii sau chiar de culoare mov. Legătura dintre aurorele boreale şi activitatea Soarelui a fost bănuită de astronomi din 1880. Cercetări ştiinţifice din 1950, demonstrează că electronii şi protonii din lumina solară sunt proiectaţi cu viteze foarte mari spre Terra prin intermediul aşa numitelor „vânturi solare”.

ab

 2015 a fost declarat de ONU Anul Internaţional al Luminii pentru a scoate în evidenţă rolul-cheie al luminii şi importanţa sa pentru viitorul omenirii. IYL 2015 va pune accentul pe importanţa luminii şi aplicaţiile ei în viaţa de zi cu zi a oamenilor, fie că este vorba de domeniul sănătăţii, al comunicaţiilor, economie, mediul înconjurător sau social.

Mihaela Pavnutescu,      www.green.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în ATELIERE DE CREAŢIE, CURIOZITĂȚI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s