Știm ce va declara Iohannis, dar nu avem idee deocamdată cum să trecem Prutul cu DNA în spate


Știm ce va declara Iohannis, dar nu avem idee deocamdată cum să trecem Prutul cu DNA în spate

Știm ce va declara Iohannis, dar nu avem idee  deocamdată cum să trecem Prutul cu DNA în spate

 Mesajul de astăzi al lui Iohannis e cunoscut pe de rost – șeful statului român va pleda, ca și la începutul anului, pentru crearea unei coaliții pro-europene, care ar asigura securitatea cetățenilor, eradica flagelul corupției și promova reformele.

Opinia lui Iohannis despre cea de-a patra Mare Adunare de duminică de la Chișinău la care s-a cerut Unirea, unica măsură posibilă să rezolve problemele grave ale unui stat falit precum este R.M., de asemenea este știută. El va susține că acesta e dreptul legitim al românilor basarabeni și că Palatul Cotroceni a luat act de voința liber exprimată a circa 30 de mii de cetățeni care au blamat partidele corupte de la guvernare pentru dispariția miliardului de EURO și eșecul guvernului Gaburici care nu a realizat sarcinile partenerilor de dezvoltare. Elaborate ca sugestie, respectivele reforme foarte serioase, de altfel ( ți se învâtește capul!) ar fi fost o continuare a iluziei pierdute că R.M. este o poveste de succes.

De fapt, sarcinile formulate la termen, pe 100 de zile și pentru perioada guvernării, au avut un singur scop – să  determine guvernarea de la Chișinău să nu depună cerere de admitere în UE.

Volens – nolens, atât partenerii de dezvoltare, cât și guvernanții corupți au urgentat procesul regăsirii de sine a populației care vrea Unire, fiindcă unirea e sinonimă, la ora actuală cu  DNA și cu supremația legii. Aceasta este percepția omului simplu și , pe 27 august DEZIDERATUL UNIRII VA FI UNUL DEFINITORIU, DACĂ DESIGUR, TINOFTI VA EMITE UN DECRET CU PRIVIRE LA SERBAREA ZILEI INDEPENDENȚEI.

Totodată, ne așteaptă zile și mai grele. Până în aprilie, 2016 când va expira termenul lui Timofti, situația în R.M. nu se va îmbunătăți deloc. Dimpotrivă, se va deteriora simțitor ca urmare a presiunilor, exercitate de Rusia care a creat al doilea guvern în R.M. cu Usatâi și Dodon în frunte. Războiul rece, declanșat de Kremlin are un singur scop – menținerea armatei 14-e în raioanele estice. Putem fi siguri, dacă Ghimpu și liberalii participă la guvernare cererea imperativă  ca rușii să se retragă va fi auzită și discutată în Cancelariile lumii.

Ca lumea să susțină  noua coaliție avem, deci, nevoie de DNA care ar începe să dea jos capii de la guvernare.  Un împrumut de  profesioniști  de peste Prut, cetățeni ai UE care își coordonează acțiunile cu Bruxellesul ar fi ideal ca măsură.

Ghimpu s-a ferit să spună deschis acest lucru pentru a nu forța nota. E cazul ca Timofti, așa după cum a fost deschis cu Putin în fața presei, să ceară astăzi acest ajutor substanțial de la Iohannis. Dacă nu, după crearea guvernului, cea mai înțeleaptă decizie a lui Nicolae Timofti, ca să nu încurce ițele și să asigure parcursul european, ar fi să se retragă.

Criza politică trebuie rezolvată definitiv acum, fiindcă orice tergiversare este la discreția Rusiei. Șansa lui Voronin de a pleca demn, fără să fie blestemat de urmași, anume în aceasta constă – să facă opoziție constructivă care se gândește la viitorul poporului. Voronin știe că nu are cine hrăni țara. Trădat lui Putin de către Zâna și Dodon, Voronin rămâne cu mari proiecte realizabile.

Căci, zice-se, vor pleca și Filat, împreună cu Plahotniuc. Asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, cu care se întâlnește Filat îi va da de înțeles că anume asta  e calea cea dreaptă.

Așa e regula în democrație – dacă ai greșit –  te retragi și-ți aștepți verdictul. Crearea unei stângi europene autentice ar fi  un nou vis al lui Plahotniuc și Voronin, în timp ce Filat vrea să își tragă un partid de dreapta, fapte pentru care s-a deplasat la Frankfurt.

Deci,cum nu dai, Iohannis rămâne doar cu liberalii lui Ghimpu. În cazul în care nu este creată coaliția, liberalii vor urgenta procesul firesc al Unirii. Ea va fi opera oamenilor simpli care, nesiliți de nimeni, își vor face  singuri dreptate, fiindcă Unirea înseamnă înainte  de orice o bucată de pâine sigură pe masă și un cer senin deasupra capului.

Sursă: http://www.cuget-liber.md

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ATELIERE DE CREAŢIE, IMPERATIVUL ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s